Webshop-outlet.nl logo
Tekenbeten Zo Snel Mogelijk Verwijderen

Ontdek je een tekenbeet bij je kind, partner of jezelf. Verwijder deze zo snel mogelijk, in ieder geval binnen 24 uur. Vaak zijn tekenbeten onschuldig maar tekenbeten kunnen je kind of jezelf erg ziek maken. Controleer vooral in de lente en zomer je kind of jezelf regelmatig op teken, vooral als ze veel in de natuur hebben gespeeld. Heb je een teek gevonden? Dan kun je deze eenvoudig zelf verwijderen.

IN’S EN OUT’S OVER TEKEN

Een teek ziet eruit als een spin van 1 tot 3 mm doorsnede. Ze komen vooral voor in de natuur, denk aan bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en zelfs je eigen tuin. Vooral in gebieden waar het gras of de struiken tot anderhalve meter hoogte komt. De kans bestaat dat de teken omhoog klimmen in het gras of struikgewas en zo op jouw of je kind terecht komen. Teken leven van bloed en houden van warme vochtige plaatsen. Controleer daarom altijd liezen, knieholtes maar ook op het hoofd en achter de oren. Wanneer je een teek ontdekt die er al iets langer zit dan zul je zien dat ze opgezwollen zijn tot een soort bolletje.

Je kind of jijzelf merkt vaak helemaal niets van een tekenbeet. Daarom is regelmatig controleren geen overbodige luxe. De meeste tekenbeten zijn onschuldig maar noteer altijd in je agenda wanneer en waar je gebeten bent. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken.

ZIJN KINDEREN EXTRA KWETSBAAR?

Veel kinderen spelen in de natuur en hebben daardoor een grotere kans op een tekenbeet. Daarnaast zijn kinderen vaak kleiner en kunnen teken makkelijk op hoofd van je kind klimmen. Voorkomen doe je het nooit maar het dragen van een lange broek en een shirt met lange mouwen kan al veel schelen. Het insmeren met middel DEET voorkomt niet alleen insectenbeten maar kan ook tekenbeten voorkomen. Maar ook na het insmeren met DEET is het verstandig om regelmatig je kind te controleren.

In het kort

  • Verwijder de teek bij je kind zo snel mogelijk, in ieder geval binnen 24 uur! Dit is het allerbelangrijkste.
  • Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat je de teek verwijdert. Dit heeft geen effect op het verwijderen.
  • Neem een pincet waarmee je de teek goed kunt vastpakken, zoals een puntig pincet. Er zijn ook speciale producten te koop om teken te verwijderen bijvoorbeeld de tekentang.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet en trek hem er langzaam uit. Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
  • Ontsmet het beetwondje met 70% alcohol of jodium.
  • Noteer de datum waarop je kind gebeten is in je agenda.
  • Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rondom de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode, ringvormige huiduitslag en griepverschijnselen als koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn.
  • Ga naar de huisarts als de rode ring op de huid groter wordt of als je kind een van de genoemde klachten hebt. Vertel de huisarts op welke datum je kind gebeten is.

ZIEKTE VAN LYME

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de bacterie Borrelia burgdorferi wordt veroorzaakt. Door een tekenbeet kan die bacterie in het lichaam terechtkomen. Na drie dagen tot drie maanden (gemiddeld 16 dagen) kan er een rode ring op de huid ontstaan rond de plaats van de tekenbeet. Dat gebeurt echter niet altijd, ook zonder het verschijnen van de rode ring kun je de ziekte van Lyme krijgen.

Een ander verschijnsel is een grieperig gevoel met bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. In een later stadium van de ziekte is er kans op verlamming van gezichtsspieren, heftige pijn aan een arm of been, dubbelzien, krachtsverlies in benen, pijnlijke of gezwollen gewrichten, een neiging tot flauwvallen en hartklachten. Met antibiotica is de ziekte van Lyme goed te behandelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter en sneller er behandeld kan worden.

Na een tekenbeet verschijnt er vaak een rood plekje op de huid. Dat is een normale huidirritatie door de tekenbeet. Wordt dat plekje niet groter en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans dat het plekje een symptoom is van de ziekte van Lyme, bijna nul. Ga naar de huisarts als je een rode ring op je huid hebt gevonden en als deze ring in enkele dagen groter wordt. Dat geldt ook als je kind na een beet de genoemde griepachtige verschijnselen of één van de andere genoemde klachten krijgt.

Geef een reactie