Webshop-outlet.nl logo
Koolmonoxide Melders

Koolmonoxide melders kunnen je leven redden!

Koolmonoxide is levensgevaarlijk en veroorzaakt per jaar gemiddeld 150 ongelukken in Nederland. Koolmonoxide gas komt vrij bij een onvolledige verbranding van een fossiele brandstof bijvoorbeeld aardgas. wanneer koolmonoxide vrijkomt is het meestal al te laat. Dit komt omdat wij als mensen dit gas niet kunnen opmerken, waardoor we geen actie kunnen ondernemen en daardoor langzaam vergiftigt worden. Het is niets voor niets dat de Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting met een koolmonoxidepreventie campagne is gestart ‘Stop CO-vergiftiging”. Van 1 tot en met 15 februari vragen zij extra aandacht over de gevaren en kenmerken van koolmonoxidevergiftiging.

co-driehoek-logo-2017-320x267

Nu de standaard rookmelder in steeds meer huishouden een verplichting wordt, zal het na verwachting ook niet lang meer duren voordat hetzelfde geldt voor een koolstofmonoxidemelder.

Eigenlijk is de volgorde best raar als je erover nadenkt, een melder voor iets dat je toch al zelf kan zien en ruiken (Rook) wordt eerder verplicht gesteld dan een melder voor iets dat je niet kan zien, voelen en/of ruiken (koolstofmonoxide).

Verplicht of nog niet, slim zijn is altijd het beste wat je kan doen en al helemaal als het om je eigen veiligheid gaat.

Wat kun je zelf tegen koolmonoxide doen?

Het compleet voorkomen dat er koolmonoxide vrij kan komen in een ruimte blijft lastig, ook al heb je net een nieuwe cv ketel of heb je hem na laten kijken toch blijft de kans bestaan dat er koolmonoxide vrijkomt. Gelukkig zijn er altijd wel een paar dingen waar je rekening mee kan houden om de kans op vergiftiging te verkleinen.

  • Goede afvoer van verbrandingsgassen: Zorg ervoor dat de gassen die vrijkomen tijdens een ontbranding makkelijk naar buiten kunnen, let bijvoorbeeld daarom regelmatig op of je nog een goed trekkende schoorsteen hebt.
  • Voldoende aanvoer van zuurstof: Ook is het belangrijk dat er een goede zuurstof aanvoer is, hierdoor heb je altijd frisse lucht en verklein je de kans dat er eventueel koolmonoxide blijft hangen.
  • Een rechte schoorsteen of rookafvoer: Hierdoor worden de rook en gassen het snelste naar buiten en kan het zich niet ophopen in een hoek en/of bocht.
  • De weersomstandigheden: Let altijd goed op de rookafvoer als er wind staat, de wind kan er namelijk voor zorgen dat de rook en gassen worden teruggeblazen.
  • Koop een koolmonoxide melder.

Geef een reactie