Webshop-outlet.nl logo
Blog Banner Schilder Opspannen

Stap voor stap zelf een schilderen op nummers doek opspannen

In deze blog wordt stapsgewijs beschreven hoe je een schildersdoek kan opspannen op een spieraam. Dit zodat je het schilderij zonder lijst aan de muur kunt ophangen. Lees voordat je begint eerst alle stappen goed door.

Benodigdheden:
– Schildersdoek
– Spieraam set (incl. punaises)
– Hamer
– Liniaal
– Ophang haakjes uit schilderen op nummers pakket

Spieraam:
Het eenvoudige spieraam bestaat uit vier latten die met elkaar een rechthoek vormen. De spielatten hebben aan de buitenrand van de voorzijde een ronde opstaande rand. Deze rand maakt contact met het schildersdoek. Deze rand zorgt ervoor dat het doek niet wordt beschadigd.

Stap 1:
Zorg dat je de extra rand die om het doek heen zit laat zitten. Deze heb je namelijk nodig voor het opspannen van het schilderij.

Stap 2:

Zet als eerste het spieraam in elkaar. Verbindt de spielatten met elkaar en klop voorzichtig met een hamer op de hoeken zodat de verbindingen stevig vastzitten (doe er geen lijm tussen). Let op dat het spieraam haaks is, dit kan je controleren met een winkelhaak.

Schilder Frame 3
Schilder Frame 2
Schilder Frame 1

Stap 3:
Leg het schilderij op een platte ondergrond met de geschilderde afbeelding naar beneden en plaats daarna het spieraam met de ronde kant op het doek. Zoek daarna de juiste positie op. Het positioneren doe je door aan alle kanten het doek om te vouwen en te kijken hoe de verflijn loopt, indien nodig verschuif je steeds het spieraam met kleine stukjes.

Schilder Frame 4jpg

Stap 4:
Als het spieraam goed ligt maak je het schilderij op 4 punten vast met een punaise. Zet het schilderij eerst in het midden van elke lat met 1 punaise vast. De punten worden hieronder aangegeven op de foto.

Opdracht 1,2,3,4 Frame

Stap 5:
Ga daarna verder met het vastzetten van het doek. Begin bij de punten in het midden die al zijn vastgezet en werk van binnen naar buiten. Volg onderstaande volgorde. Let op, laat de hoeken nog even los. Dit volgt bij punt 6.

Foto Doek 6
Foto Doek 7
Foto Doek 8
Foto Doek 9
Son Volgorde Opspannen Doek

Stap 6
Als laatste zet je het doek vast op de hoeken. Vouw eerst het hoekje naar binnen en vouw dan de overige zijden eroverheen en zet het doek vast.
Zie hieronder. Herhaal de stappen bij alle hoeken.

Foto Doek 1
Foto Doek 2
Foto Doek 3
Foto Doek 4
Foto Doek 5 1

Stap 7
Controleer of het schilderij strak overal strak is gespannen. Is dit niet het geval dan moet het gedeelte wat niet goed is, losgemaakt worden en opnieuw worden gespannen. Kijk eerst goed hoe je het doek strak kunt krijgen voordat je het weer vastzet.

Stap 8 (TIP)
Wil je het eindresultaat helemaal afmaken? Beschilder dan de randen van het schilderij met de verf die je overhebt. Hierdoor wordt het een mooi geheel en is het schilderij echt helemaal af.

Stap 9
Meet uit waar je het ophangsysteem wil bevestigen. Schroef hier de ophang haakjes die met het schilderen op nummers pakket zijn meegeleverd vast. Doe er een draadje doorheen en klaar.

Zijkant Schilderij
Foto Hert Rechthoek 2 1
Foto Hert Rechthoek 1 1

Stap 10
Kies een mooi plekje uit in huis en hang je schilderij op!


Een houten frame kopen kan bij elk schilderen op nummers doek uit onze collectie (XXL varianten uitgesloten).
Interesse in een houten frame?  Deze vind je hier.   


Wij van Webshop-outlet.nl zijn niet aansprakelijk wanneer het opspannen op het spieraam niet goed is gelukt.
Het opspannen van het doek is op eigen risico.

Geef een reactie