Webshop-outlet.nl logo
Blog Banners Ebike Of Gewone Fiets

Een E-bike of gewone fiets, welke zal ik kiezen?

Tegenwoordig zie je enorm veel elektrische fietsen voorbij komen. Je kan er niet meer omheen. Het begon vooral bij ouderen, maar inmiddels is de fiets enorm populair bij alle leeftijden. Het lijkt net of zit iedereen tegenwoordig maar op een elektrische fiets. Misschien ben je hierdoor inmiddels in twijfel of je ook een E-bike moet aanschaffen. Echter is een E-bike geen must. Met een gewone fiets kom je ook een heel eind. Vandaar dat we deze blog voor je hebben opgesteld.

De voordelen van een E-bike

Elektrische fietsen zijn fietsen met een motortje die trapondersteuning aanbied. Een E-bike is daardoor geen snorfiets. Bij een snorfiets hoef je niet mee te trappen, maar bij een elektrische fiets is dit nog wel het geval. Echter kost het je veel minder kracht en inspanning. Het grote voordeel van de E-bike, want met veel minder moeite en inzet kun je heel wat meer kilometers fietsen. Je fiets namelijk zomaar 25 kilometer per uur.

Voor wie is een elektrische fiets een toevoeging?

Waar het eerst vooral een fiets voor ouderen was, kan de E-bike inmiddels een toevoeging voor elke leeftijd zijn. Groepen naast de recreatieve fietsers, waarbij de elektrische fiets steeds populairder wordt, zijn vooral werkverkeer en jongeren tussen 12 en 18.

Vooral als je rond de grote steden woont en in of net buiten de stad werkt, kan een elektrische fiets een enorm voordeel zijn. Waar je anders uren in de file staat, fiets je nu overal zo bij langs. Daarbij kom je heerlijk fris en fruitig aan op het werk aangezien je in de buitenlucht en al lekker in beweging bent geweest. De trapondersteuning zorgt ervoor dat je je minder hoeft in te spannen en dus niet bezweet op je werk aankomt. Daarbij kan een elektrische fiets al snel uit qua kosten, vooral met de huidige benzine prijzen.

Naast het werkverkeer is de elektrische fiets ook een uitkomst voor veel jongeren tussen de 12 en 18 jaar die naar de school gaan. In de kleine dorpjes rijd de bus tegenwoordig steeds minder vaak en de routes duren vaak lang. Daarbij heeft niet iedereen in deze leeftijd een OV kaart en het openbaar vervoer is enorm duur. De E-bike is hiervoor een enorme uitkomst. De kinderen zijn lekker in beweging, zijn sneller van A naar B en je hoeft geen dure buskaarten meer aan te schaffen.

Waarom dan toch géén e-bike?

Al het voorgaande geeft veel redenen aan om een elektrische fiets te kopen. Echter is een elektrische fiets echt niet voor iedereen de beste keuze. Als je weinig fietst en niet meer wil fietsen om aan je dagelijkse beweging te komen, hoef je niet direct een E-bike aan te schaffen. Daarbij wil jij misschien juist wel uitgedaagd worden tot beweging en inzet wanneer je fietst en dan is een gewone fiets helemaal goed voor jou.

Daarbij is een E-bike niet goedkoop. Je betaald als snel zo’n €1500 tot €2000. Als je niet zoveel fietst of alleen maar kleine afstanden hoeft te fietsen, is het zonde om zo’n dure fiets aan te schaffen. Plus je moet de fiets ook ergens kunnen stallen. Als jij als student in de stad woont en geen schuur of hok hebt waar de fiets kan staan, zou ik nogmaals nadenken of een E-bike wel zo handig is. Het is namelijk wel belangrijk dat de fiets op een veilige plek kan worden gestald.

Wat als het regent en ik heb geen auto meer?

Wil je je auto inruilen voor een elektrische fiets, maar maak je je zorgen over de regen? Een elektrische fiets kan prima in de regen worden gebruikt. Daarbij is onderzocht dat wie in Nederland een jaar lang dagelijks naar zijn werk of school fietst bij minder dan 10 procent van alle ritjes last heeft van de regen. Plus vergeleken met een gewone fiets heb je op een elektrische fiets minder lang last van deze bui. Daarbij kan je net zoals we vroeger deden op deze dagen ook gewoon een regenpak aantrekken. Kortom, regen is geen excuus om niet te fietsen.

Geef een reactie