Webshop-outlet.nl logo
Blog Banners Waarom Je Kat Een Krabpaal Nodig Heeft (1)

Waarom je kat een krabpaal nodig heeft?

Als je een kat hebt of overweegt om er een te nemen, dan is een krabpaal een onmisbaar onderdeel van je kattenbenodigdheden. Een krabpaal is niet alleen een leuk speeltje voor je kat, maar ook een essentieel meubelstuk dat bijdraagt aan zijn gezondheid, welzijn en gedrag. In deze blog leggen we uit waarom katten graag krabben, waarom mensen graag een krabpaal kopen en wat nodig is voor een goede krabpaal.

Waarom willen katten een krabpaal?

Krabben is een natuurlijk en instinctief gedrag van katten, dat verschillende functies heeft. Katten krabben om:

 • Hun nagels te verzorgen. Door te krabben verwijderen katten de oude nagelhoezen die hun klauwen bedekken, waardoor ze hun nagels scherp en gezond houden.
 • Hun territorium af te bakenen. Katten hebben geurklieren in hun voetzooltjes, die een feromoon afscheiden als ze ergens aan krabben. Dit feromoon laat andere katten weten dat dit hun gebied is. Ook laten ze zo visuele markeringen achter op de plekken waar ze krabben.
 • Hun emoties te uiten. Katten kunnen ook krabben als ze zich gestrest, angstig, verveeld of opgewonden voelen. Krabben helpt hen om hun spanningen en frustraties te ontladen en zich beter te voelen.
 • Hun spieren te rekken en te strekken. Katten houden ervan om zich uit te rekken na een dutje of om hun lichaam in vorm te houden. Door te krabben kunnen ze hun rug, nek, schouders en poten strekken en soepel houden.

Waarom willen mensen een krabpaal kopen?

Een krabpaal kopen is niet alleen goed voor je kat, maar ook voor jezelf. Een krabpaal biedt je kat namelijk:

 • Een eigen plekje. Een krabpaal geeft je kat een plek waar hij zich veilig, comfortabel en thuis voelt. Een krabpaal kan ook dienen als een slaapplaats, een uitkijkpost of een speelplaats voor je kat.
 • Een alternatief voor je meubels. Als je geen krabpaal hebt, dan zal je kat waarschijnlijk aan je bank, stoelen, gordijnen of tapijt gaan krabben. Dit kan leiden tot beschadigde meubels en ontevreden eigenaren. Door je kat een eigen krabplaats te geven, kun je dit voorkomen en je meubels sparen.
 • Een bron van vermaak en stimulatie. Een krabpaal kan ook fungeren als een speeltje voor je kat, waar hij zijn energie en nieuwsgierigheid kwijt kan. Sommige krabpalen hebben extra elementen zoals balletjes, muisjes, touwtjes of belletjes die je kat uitdagen en stimuleren.

Wat is nodig voor een goede krabpaal?

Als je besluit om een krabpaal te kopen of zelf te maken, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je kat er optimaal gebruik van maakt. Een goede krabpaal moet:

 • Stevig en stabiel zijn. Een krabpaal moet goed verankerd zijn aan de vloer of de muur, zodat hij niet omvalt of wiebelt als je kat er aan krabt of op springt. Dit geeft je kat meer vertrouwen en veiligheid.
 • Hoog genoeg zijn. Een krabpaal moet minstens zo hoog zijn als de gestrekte lengte van je kat, zodat hij zich volledig kan uitrekken als hij er aan krabt. Ook vinden veel katten het fijn om hoog te zitten en de omgeving in de gaten te houden.
 • Bedekt zijn met geschikt materiaal. Een krabpaal moet bedekt zijn met een materiaal dat je kat prettig vindt om aan te krabben en dat duurzaam en slijtvast is. Veel gebruikte materialen zijn sisal, een robuuste vezel die uitstekend geschikt is als krabmateriaal, of pluche, een zachte stof die comfortabel aanvoelt.
 • Aantrekkelijk zijn voor je kat. Een krabpaal moet de aandacht van je kat trekken en hem motiveren om er gebruik van te maken. Je kunt dit doen door de krabpaal op een strategische plek te zetten, bijvoorbeeld bij een raam of een deur, of door er iets leuks aan toe te voegen, zoals een speeltje, een kattenkruid of een beloning.

Conclusie
Een krabpaal is een essentieel onderdeel van je kattenbenodigdheden, dat zowel goed is voor je kat als voor jezelf. Een krabpaal helpt je kat om zijn nagels te verzorgen, zijn territorium af te bakenen, zijn emoties te uiten en zijn spieren te rekken en te strekken. Een krabpaal beschermt ook je meubels tegen beschadiging en biedt je kat een eigen plekje waar hij zich veilig, comfortabel en thuis voelt. Een goede krabpaal moet stevig, hoog, bedekt met geschikt materiaal en aantrekkelijk zijn voor je kat. Je kunt een krabpaal kopen of zelf maken, afhankelijk van je budget en voorkeur. Wat je ook kiest, vergeet niet om je kat veel liefde en aandacht te geven, want dat is uiteindelijk het belangrijkste voor zijn geluk en gezondheid.

Geef een reactie