Webshop-outlet.nl logo
Blog Banners Waarom Een Verzwaringsdeken

Waarom zou je een verzwaringsdeken aanschaffen?

Slapen is een van de belangrijkste dingen die we doen voor onze gezondheid en welzijn. Maar soms is het moeilijk om in slaap te vallen of om de hele nacht door te slapen. Misschien heb je last van stress, angst, pijn, of andere problemen die je wakker houden. Gelukkig is er een eenvoudige en natuurlijke oplossing die je kan helpen om beter te slapen: een verzwaringsdeken. In deze blogpost leggen we je uit wat een verzwaringsdeken is, waar het goed voor is, wie het kan gebruiken en waar je op moet letten als je er een wilt kopen.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een deken die extra gewicht heeft, meestal tussen de 2 en 15 kilogram. Dit gewicht wordt verdeeld over de deken door kleine objecten, zoals korrels, schijven of kraaltjes van plastic of glas. De buitenkant van de deken is meestal gemaakt van een zachte stof, zoals katoen, bamboe of fleece. Een verzwaringsdeken geeft een zachte en gelijkmatige druk op je lichaam, waardoor je het gevoel krijgt dat je geknuffeld wordt.

Waar is een verzwaringsdeken goed voor?

Een verzwaringsdeken is goed voor verschillende dingen, zoals:

 • Het verbeteren van je slaapkwaliteit. Een verzwaringsdeken kan je helpen om sneller in slaap te vallen, langer te slapen en minder vaak wakker te worden. Dit komt doordat het gewicht van de deken je zenuwstelsel kalmeert, je hartslag verlaagt en je ademhaling reguleert. Ook maakt het je lichaam meer melatonine aan, het hormoon dat je slaap-waakritme regelt.
 • Het verminderen van stress en angst. Een verzwaringsdeken kan je een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven, waardoor je minder last hebt van negatieve gedachten en emoties. Ook stimuleert het je lichaam om meer serotonine en oxytocine aan te maken, de hormonen die je stemming en sociale binding bevorderen.
 • Het verlichten van pijn en spanning. Een verzwaringsdeken kan je spieren ontspannen, je bloedcirculatie verbeteren en je gewrichten ondersteunen. Dit kan pijnklachten verminderen die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld artritis, fibromyalgie of menstruatie.
 • Het behandelen van bepaalde aandoeningen. Een verzwaringsdeken kan ook effectief zijn voor mensen met bepaalde aandoeningen die invloed hebben op hun slaap of hun prikkelverwerking, zoals autisme, ADHD, PTSS of depressie.

Wie kunnen een verzwaringsdeken gebruiken?

Een verzwaringsdeken kan gebruikt worden door iedereen die beter wil slapen of zich beter wil voelen. Er zijn geen leeftijds- of gezondheidsbeperkingen voor het gebruik van een verzwaringsdeken, zolang je maar comfortabel bent met het gewicht en de druk. Wel zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je een verzwaringsdeken wilt gebruiken:

 • Kies het juiste gewicht voor jou. Een algemene richtlijn is om 10% van je lichaamsgewicht aan te houden als het ideale gewicht voor je deken. Maar dit kan per persoon verschillen, afhankelijk van je voorkeur en behoefte. Probeer verschillende gewichten uit om te zien wat voor jou het beste werkt.
 • Kies de juiste maat voor jou. Een verzwaringsdeken moet goed passen bij jouw lichaamslengte en bedgrootte. Het moet niet te lang of te breed zijn, want dan kan het gewicht naar de zijkanten of naar beneden zakken. Het moet ook niet te kort of te smal zijn, want dan kan het niet genoeg druk geven op je hele lichaam.
 • Kies de juiste stof voor jou. Een verzwaringsdeken moet comfortabel aanvoelen op je huid en aansluiten bij jouw temperatuurvoorkeur. Sommige stoffen zijn warmer en zachter, zoals fleece of flanel. Andere stoffen zijn koeler en ademender, zoals katoen of bamboe. Kies de stof die bij jouw seizoen en slaapklimaat past.
 • Raadpleeg je arts als je twijfelt. Een verzwaringsdeken is over het algemeen veilig en gezond, maar als je een medische aandoening hebt die je ademhaling, bloeddruk of beweging beïnvloedt, is het verstandig om eerst je arts te raadplegen voordat je een verzwaringsdeken gaat gebruiken. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen, baby’s en peuters.

Waar moet een verzwaringsdeken aan voldoen?

Als je een verzwaringsdeken wilt kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om een goede kwaliteit en duurzaamheid te garanderen, zoals:

 • Het materiaal van de vulling. De vulling van een verzwaringsdeken moet gelijkmatig verdeeld zijn over de deken, zodat het gewicht en de druk consistent zijn. Ook moet de vulling niet kunnen verschuiven of lekken. De meest gebruikte materialen voor de vulling zijn plastic of glazen korrels, schijven of kraaltjes. Deze materialen zijn hypoallergeen, geurloos en geruisloos. Vermijd materialen zoals zand, rijst of bonen, want deze kunnen schimmelen, rotten of ongedierte aantrekken.
 • Het materiaal van de hoes. De hoes van een verzwaringsdeken moet stevig en comfortabel zijn. Het moet bestand zijn tegen slijtage en wassen, zonder dat het gaat scheuren of rafelen. Ook moet het zacht en ademend zijn, zodat het prettig aanvoelt op je huid en je niet te warm of te koud wordt. De meest gebruikte materialen voor de hoes zijn katoen, bamboe of fleece. Sommige hoezen hebben ook een ritssluiting of knopen, zodat je ze makkelijk kunt verwijderen en wassen.
 • Het ontwerp van de deken. Het ontwerp van een verzwaringsdeken moet praktisch en esthetisch zijn. Het moet passen bij jouw smaak en stijl, maar ook bij jouw slaapgewoontes en behoeften. Sommige dekens hebben bijvoorbeeld een patroon of een kleur die je leuk vindt. Andere dekens hebben extra functies, zoals een warmte- of koelregeling, een aromatherapie of een muziekfunctie.

Conclusie

Een verzwaringsdeken is een deken die extra gewicht heeft, waardoor het een zachte en gelijkmatige druk op je lichaam geeft. Dit kan je helpen om beter te slapen, stress en angst te verminderen, pijn en spanning te verlichten en bepaalde aandoeningen te behandelen. Een verzwaringsdeken kan gebruikt worden door iedereen die beter wil slapen of zich beter wil voelen, zolang je maar het juiste gewicht, de juiste maat, de juiste stof en het juiste ontwerp kiest voor jou.

We hopen dat deze blogpost je heeft geholpen om meer te weten te komen over verzwaringsdekens en om de beste verzwaringsdeken voor jou te vinden. Slaap lekker!

Geef een reactie